Kategoriarkiv: Wordpress

Ta backup på dina WordPress-sidor

När man utvecklar hemsidor så kanske man inte tänker på att ta backup till en början. Det bör man göra för det är oerhört frustrerande när sidan slutar fungera av någon anledning och man inte kan återställa den. Ofta har man lagt ner ett oerhört arbete för att få sidan att se ut och fungera precis som man vill och att behöva göra om ett sådant arbete brukar inte kännas speciellt motiverande.

När behövs backup

Det är inte så mycket jobb inblandat att ta regelbunden backup på dina webbsidor. Om du använder webbhotell för att hosta dina sidor så erbjuder de ofta backup, men då är det oftast bara upp till 30 dagar bakåt i tiden. Ibland upptäcks inte felen på sidan förrän långt senare. Av den anledningen råder jag alltid utvecklare att ta backup själva så ofta de kan.

Det finns många saker som kan orsaka fel på din WordPress-sida som gör att du måste använda dig av en backup.

 • Vid uppgradering av WordPressversion, tema eller plugin så kan saker och ting sluta fungera. Du kanske gjort förändringar direkt i ett tema eller plugin vilket kan orsaka märkliga fel.
 • Du kan råka skriva över fel filer eller ändra i fel filer när du jobbar med din sida. Det är lätt hänt när man är stressad och helt plötsligt kanske ingenting fungerar längre. Då kan det vara skönt att åtminstone kunna återställa från dagen innan.
 • Du kan bli hackad och få din webbplats förstörd.

Ta manuell backup

Att ta en manuell backup på en WordPress sida är inte krångligt. Följ dessa enkla steg så är det klart på några minuter.

1. Ta backup på dina filer

Först måste du ta backup på de filer du använder för din WordPress installation. Detta är php-filer för din kod, plugins och teman. Här ligger oftast även html-filer och css-filer för att styra utseendet på din webbplats. Dessa filer sparar du lättast undan genom att kopiera hela din filstruktur via ett ftp-program t.ex. Filezilla. De viktigaste filerna ligger i /wp-content/ men ibland kan man även ha editerat filer i rooten eller wp-includes så det är lika bra att spara undan allting. Har du ont om utrymme på din dator så komprimera gärna filerna för att de ska ta mindre plats. Glöm inte att döpa zip-filen eller katalogen där du lägger filen till lämpligt namn med datumstämpel för att du ska kunna veta vilken fil du ska återställa när olyckan är framme.

2. Ta backup på din databas

I din databas ligger alla inlägg, texter, kategorier, etiketter och allt annat unikt för just din blogg. Vissa av dina plugins kan också ha skapat egna tabeller i databasen för att lagra saker i. Använder du ett webbhotell så har du nästan alltid tillgång till phpMyAdmin. Annars får du fråga din hostingleverantör om vilken SQL-editor du kan använda för att jobba med din WordPress-databas. Du kan säkerligen även få svar på vilka kommandon du ska använda för att ta en backup på databasen, men här följer hur du gör när du använder phpMyAdmin.

 1. Logga först in i phpMyAdmin. Du bör fått inloggningsuppgifter från ditt webbhotell.
 2. Välj den databas du vill ta backup på om du har flera sidor. Det finns en dropdownmeny till vänster där du kan välja databas.
 3. Klicka på knappen ”Exportera” i huvudmenyn längst upp.
 4. Här får du välja de tabeller du vill ta med i exporten. Jag råder dig till att markera alla om du inte vet vad du gör.
 5. Längre ner under rubriken ”Struktur” bör du ha följande ikryssat: Lägg till DROP TABLE / DROP VIEW, Lägg till AUTO_INCREMENT-värde, Använd bakåtcitat runt tabell- och fältnamn.
 6. Ännu längre ner under rubriken ”Data” så markerar du Kompletta infogningar och Använd hexadecimal för BLOB. Övrigt låter du vara som det är.
 7. Försäkra dig om att SQL är markerat.
 8. Välj ”Spara som fil”.
 9. Längst ner får du också välja vilken typ av komprimering du vill använda på din export av databas. Zip fungerar bra och de flesta datorer har förinstallerade program som hanterar detta format.
 10. Färdigt.

Ta automatisk backup med plugin

Det finns säkert mängder av plugin som kan hjälpa dig att ta backup, men jag har använt mig av Online Backup for WordPress som förutom att ta en daglig backup som lagras på nätet också krypterar filerna som extra säkerhet.

Detta plugin har jag har varit väldigt nöjd med under senaste halvåret då jag använt det.